Workshopreihe zu aktuellen Fragen der Umweltethik

24.03.2016

Der Lehrstuhl Philosophie und Ethik der Umwelt, Prof. Dr. Konrad Ott, an der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel veranstaltet in Kooperation mit dem Gustav-Radbruch-Netzwerk in diesem Wintersemester eine Workshopreihe zu aktuellen Fragen der Umweltethik (zum Programm).

Erster Workshop Dienstag, 12.11., 18:30 – 20Uhr, Leibnizstr. 1, Raum 106a

Michael Marder, "For a Phytocentrism to Come"

Michael Marder is IKERBASQUE Research Professor of Philosophy at the University of the Basque Country (UPV-EHU), Vitoria. He is an Associate Editor of the journal Telos and the General Editor of three book series, Political Theory and Contemporary Philosophy at Bloomsbury; Critical Plant Studies at Rodopi; and, with Santiago Zabala, Studies in Postmetaphysical Thought at Palgrave. He is the author of numerous books and articles on phenomenology, political philosophy, and environmental thought. His latest monograph is The Philosopher’s Plant: An Intellectual Herbarium, forthcoming from Columbia University Press in 2014. For more information, consult: michaelmarder.org

Vortrag Abstrakt:
The present essay formulates a phytocentric alternative to the biocentric and zoocentric critiques of anthropocentrism. Treating phuton—the Greek for “plant,” also meaning “growing being”—as a concrete entry point into the world of phusis (nature), I situate the intersecting trajectories and (cross-species, cross-kingdoms) communities of growth at the center of environmental theory and praxis. I explore the potential of phytocentrism for the “greening” of human consciousness brought back to its vegetal roots, as well as for tackling issues related, among others, to the use of biotechnologies and dietary ethics.

Im Anschluss an die Diskussion gibt es die Möglichkeit zu einem informellen Austausch bei Snacks und Getränke.

Bei Interesse schicken wir Ihnen auch gerne einen bisher unveröffentlichten Aufsatz von Michael Marder zu. Die Lektüre ist optional und soll Ihnen lediglich zur besseren Vorbereitung auf den Vortrag dienen. Über Ihre Teilnahme würden wir uns sehr freuen.

Sollten Sie noch Fragen haben oder den Aufsatz von Michael Marder zugeschickt bekommen wollen, so steht Yogi Hendlin (hendlin@philsem.uni-kiel.de) gerne zur Verfügung.